Friday, July 6, 2012

TEATER KANAK-KANAK POHON BERPINTAL 2012

LATIHAN PADA HARI PERTAMA DI GALERI SHAH ALAM, SELANGOR. MASIH MENCARI UNTUK WATAK2 YAG SESUAI DAN KANAK2 YG BERBAKAT.
SI KATAK DAN SI ARNAB

SI RAJA BURUNG DAN POHON BENIH POHON CANTIK
PEMBALAK HARAM
PERSEDIAAN SET, PROPS DAN KOSTUM


RAPTAI DI GALERI SHAH ALAM

SI MONYET DAN SI BENIH
SI LEBAH DAN POHON CANTIK
SI BUNGA YANG KESEDIHAN KERANA CANTIKNYA POHON CANTIK, MANUSIA INGIN AMBIL SEMUA, ADA YANG AMBIL RANTINGNYA, ADA YANG AMBIL DAUNNYA, ADA YANG AMBIL BUNGANYA, ADA YANG AMBIL BUAHNYA, POHON CANTIK TAK LAGI BERDAUN DAN BERANTING, TAK LAGI BERBUNGA DAN BERBUAH, YANG TINGGAL HANYALAH BATANGNYA.
SESSI YANG PALING MAMAZI SUKA IALAH SESSI BERCERITA. MENGAMBIL SEDIKIT MASA SELEPAS LATIHAN UNTUK KANAK-KANAK MENDENGAR CERITA "GONGGOK". 
SUR, SUR, SUR..........

SETIAP PESERTA MENERIMA SUMBANGAN DARI ENDAHSENI ENT. 3 BUAH BUKU CERITA KANAK-KANAK IAITU SUSUN BATU KARYA AZIZAH HUSSAIN MAMAZI ;), ILLUSTRASI SANI ISMAIL, GONGGOK DAN POHON BERPINTAL KARYA DAN ILLUSTRASI SANI ISMAIL. KONSEP BUKU INI BERLAINAN DARI BUKU2 CERITA KANAK2 YANG LAIN. BAHASA YANG DIGUNAKAN JUGA BAHASA BERIMA AGAR KANAK2 MUDAH MEMBACA DAN MENGINGATINYA. CUBALAH............


TEATER POHON BERPINTAL INI ADALAH ADAPTASI DARI BUKU CERITA POHON BERPINTAL KARYA DAN ILLUSTRASI SANI ISMAIL. TEATER INI DIPENTASKAN BUAT KALI KE 5 DARI PELBAGAI UMUR DAN TEKNIK TETAPI MASIH MENGEKALKAN PADA CERITA ASAL. IANYA DIPENTASKAN SECARA MONOLOG OLEH SEORANG KANAK-KANAK BERUSIA 5 TAHUN, PADA TAHUN 2007. PADA TAHUN 2010, CERITA INI DIOLAH OLEH SEORANG REMAJA UNTUK PRODUKSI SENINYA. SETERUSNYA PADA TAHUN 2011, IANYA DIBENGKELKAN BERSAMA-SAMA PESERTA KUMPULAN ANAK-ANAK PEDULI SENI DAN KANAK-KANAK DARI PUSPANITA MBSA. DAN PEMENTASAN TERAKHIR ADALAH PADA TAHUN INI 2012, OLEH KANAK-KANAK BERUMUR 5-6 TAHUN.


KEPADATAN PENONTON. ;-)
KREW YANG TERLIBAT TAK RAMAI, APA YANG PENTING, KERJASAMA.........

No comments:

Post a Comment